Bij een overname van een bedrijf is de koper al snel geneigd om direct in de cijfers te duiken. Niet verstandig zegt menig deskundige, probeer eerst een goed (niet financieel) beeld te krijgen van het bedrijf en haar markt. Onderstaand treft u de onderzoekspunten aan, niet noodzakelijkerwijs in volgorde van belangrijkheid.
1. De eigenaar: een van de belangrijkste vragen waar u antwoord op moet krijgen, is of de eigenaar bepalend is voor het succes van de onderneming. Het maakt nogal een verschil of de eigenaar feitelijk alles alleen doet of een sterk team om zich heen heeft.
2. Het bedrijf: een succesvol bedrijf doet iets beter dan de concurrentie. Dat kan van alles zijn: prijs, kwaliteit, inkoop, logistiek, service, innovatie, een sterk merk. Probeer te achterhalen wat het bedrijf uniek maakt, waar de kansen liggen op groei en wat de risico’s zijn die het bedrijf bedreigen.
3. Markt en concurrentie: in welke markt is het bedrijf actief en hoe ziet de toekomst er hiervan uit, is die dalend of juist veelbelovend. Waar bevinden zich mijn concurrentie en hoe doen zij het.
4. Producten en diensten: u bent gevallen voor een bedrijf omdat de producten en diensten u aanspraken, dan wel de (onbenutte) potentie ervan. Hoe succesvol zullen deze producten en diensten zijn, nu en in de toekomst? Kan ik dit eenvoudig uitbreiden?
5. Concept en strategie: bedrijven van verkopende babyboomers blinken niet altijd uit in vooruitstrevendheid. De investeringen staan vaak op een laag pitje, het machinepark is verouderd, scholing van medewerkers heeft niet de hoogste prioriteit. Hoe professioneel en innovatief is de verkopende partij? Loopt het concept op het einde van haar levenscyclus of zit het nog in de start-up-fase.
6. Personeel: het personeel zal het voor u moeten gaan doen straks. Kijk daarom kritisch naar uw toekomstige medewerkers. Probeer te bedingen dat u vóór de definitieve bekrachtiging van de transactie deze cruciale medewerkers te spreken krijgt.
7. Klanten en marketing: u koopt liever niet een bedrijf dat afhankelijk is van slechts enkele klanten. Hoe ziet het klantenbestand eruit, hoe halen ze nieuwe klanten binnen en hoe houdt het bedrijf ze aan boord.
8. Leveranciers: hoe kleiner het aantal leveranciers, hoe groter de risico’s voor een bedrijf. Onderzoek niet alleen hoeveel leveranciers het bedrijf heeft, maar ook hoe deze er financieel voor staan, of ze tijdig leveren en een goede relatie hebben met het bedrijf.
9. Reden voor verkoop: voor een koper kan het soms handig zijn om te weten waarom er wordt verkocht. Dit kan van invloed zijn op de te volgen onderhandelingsstrategie en de uiteindelijke overnameprijs.
Voor meer informatie neemt u contact op met Stuyt & Partners, T: 0174-620338, E: advies@stuytenpartners.nl.
|